LEFSET

Salapoliisityö on vihdoin tullut päätökseen. Suunnaton sukututkimus tuotti tulosta ja löysimme Leppälän lepuskalle pikkuserkun -Norjasta! Tutustumisen edetessä kävi ilmi, että kyseessä on oikea sydäntensulattaja, todellinen hurmuri. Lefset ovat pieniä norjalaisia perunarieskasia, jotka lepuskoista poiketen paistetaan kuivalla paistinpannulla. Ne valmistuvat vikkelästi ja vievät kielen mennessään! Siinä missä Karjalan kovin perunanviljelijä pistelee näitä poskeensa kera voin ja juuston, pottuilevat norjalaiset saattavat sipaista päälle voisulaa ja kanelisokeria. Kokeiletpa sitten suolaista tai makeaa kyytipoikaa, tulet ihastumaan!

Lefset (n. 12 kpl)
700 g Colomba-perunaa keitettynä
50 g voita
1 tl suolaa
n. 5 dl vehnäjauhoja

Survo hieman jäähtyneet, keitetyt perunat haarukalla.
Sekoita joukkoon pehmeä voi ja suola.
 Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kauli jauhoitetulla pöydällä pyöreiksi littaniksi leipäsiksi (halk. 12-15 cm).
Käytä reippaasti jauhoja, niin taikina ei tarraa kiinni pöytään. Kuumenna kuiva paistinpannu. Laske hieman lämpöä ja paista Lefsejä muutamia minuutteja per puoli, kunnes ovat saaneet väriä. Nosta ritilälle, peitä liinalla. Sipaise voisulaa päälle ja tarjoile juuston tai kanelisokerin kera.

Vinkki! Paista useammalla paistinpannulla samaan aikaan, niin paistossa ei kauan nokka tuhise. Mikäli et jostain kumman syystä syö kaikkia yhdeltä istumalta, jätä voisulalla sively väliin. Säilytä muovipussissa jääkaapissa ja lämmitä leivänpaahtimeessa tai pannulla lämpimäksi, sivele voilla ja Lefset ovat kuin juuri paistettuja.