POTATOSKAGEN

Toast skagen, tuo Ruotsista tänne tupsahtanut kermainen katkarapuleipä. Klassikko, joka löytyy hienojen ravintoloiden listoilta ja kaikkien länsirannikolla lompsivien suomenruotsalaisten sunnuntaipöydistä. Matkalla Itä-Suomeen tuo herkkupala on kokenut kuitenkin muodonmuutoksen. Mäti, smetanat ja majoneesit eivät ehtineet kyytiin. Samoin se kuohukermapohjainen äyriäissalaatti jäi sinne sijoilleen -ilman sen suurempia selittelyitä. Viimeinen käännös Kievarinraitille, siinä maitokopin mutkassa, ei enää katkaravutkaan kestäneet kyydissä. Harmi. Tai sitten ei.. No viimeisenä, muttei missään nimessä vähäisimpänä, päätin vaihtaa sen pahvisen paahtoleivänkin parempaan -perunaan! Ja näin oli syntynyt POTATOSKAGEN. Alkuruokien hienostunutta eliittiä, jolla saa sukulaisten suut suppuun ja ruotsalaiset kateudesta keltaisiksi!

Isoja Mozart-perunoita
rypsiöljyä, sormisuolaa, mustapippuria

Pese ja harjaa perunat puhtaiksi. Leikkaa pituussuunnassa kiekoiksi (n. 1 cm paksuisiksi) Levitä leivinpaperin päälle pellille, sipaise pintaan öljyä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria.
Paahda kuumassa, n. 250 asteisessa uunissa kypsiksi ja kauniin värisiksi (15-20 min.) Jätä jäähtymään.

Kylmäsavulohimousse
200 g kylmäsavulohta
1 punasipuli (tavallinenkin käy)
1 rs maustamatonta kevyttuorejuustoa
sitruunamehua
ruohosipulia
ripaus sokeria ja mustapippuria

Leikkaa lohi kuutioiksi, silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta ja maista. Anna tekeytyä jääkaapissa hetkonen, mikäli maltat.
Levitä täytettä jäähtyneiden perunaviipaleiden päälle, koristele ruohosipulilla ja tarjoile!