SIPUSKAT

Rieskaa, lepuskaa, kakkaroita ja kukkoja, piirakoita ja pyöröjä, sultsinoita, supikkaita ja tsupukoita, vatruskoita.. Onhan näitä. Jotain tästä karjalaisesta, perinteisestä porukasta puuttuu. Jotain sellaista, minkä leipomisessa onnistuisi hänkin, joka on syntynyt jauhopeukalo keskellä kämmentä. Hän, jota höpsytys hirvittää ja jolla ei piirakkapulikka pysy hyppysissä. Hän, jonka ruistaikinakuoret rakoilee pahemmin, kuin Suomen hallituksen tietämys perunanviljelystä. Halusimme, että heilläkin olisi mahdollisuus leipoa perinteisiä, karjalaisia lämpimäisiä. Leivinuunin päällä lepäili sipuleita ja kattilan kolkassa kyyhötti perunamuusin loppu. Siitä se ajatus sitten -taas kerran- lähti. Syntyi pikkuserkku lepuskoille: Sipuskat! Suussasulavat leipäset, jotka saavat makua makeasta sipulista ja pehmeyttä perunasta.

3 isoa sipulia
öljyä kuullottamiseen
1 tl sokeria
4 dl perunamuusia
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
4-5 dl vehnäjauhoja

Silppua sipulit pieneksi. Kuullota paistinpannulla öljyssä. Lisää 1 tl sokeria karamellisoitumisen nopeuttamiseksi. Lopputulos saisi olla kivan kullanruskea. Jätä sipulit jäähtymään.
Lämmitä perunamuusi ja vesi kattilassa kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon ja lisää kuivahiiva sekä suola.
Lisää kaurahiutaleet ja jauhoja niin, että saat napakan taikinan.
Ota taikinaa jauhoitetulle kädelle ruokalusikalla, pyörittele palloseksi ja painele leivinpaperin päälle uunipellille littanaksi.
Kohota tovi ja taputtele jauhojen avulla taas vähän matalammaksi.
Pistele ja paista 225 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
Nautiskele hymyssä suin esimerkiksi sosekeiton seuralaisena!